• Home
  • Blog
  • Even achterom kijken: jaarverslag 2017

Even achterom kijken: jaarverslag 2017

Voorbereiden

Een kopje koffie, de verwarming aan, mijn bureau opgeruimd en mijn toetsenbord binnen handbereik. Ik ben voorbereid om de terugblik op dit aflopende jaar in letters te vangen. Ik heb ernaar uitgekeken alles helder op papier te tekenen, en ik zie er tegenop het uit te schrijven. Nog liever kijk ik voor uit. Een wijs stemmetje dat naar de voorkant van mijn hoofd sluipt zegt toch dat terugblikken een voorwaarde is om constructief vooruit te kijken. Dus daar gaat ie dan! Onder de tekening, maar dan wel kort en bondig!

Jaarverslag BuroKOM 2017

Tekenen in opdracht

Dit jaar waren de opdrachten zo divers. Mijn ervaring is met sprongen gegroeid. De door de deelnemers van de studiedag van het Facilitair Bedrijf van de Wageningse Universiteit, zelf getekende SWOT’s, werkte ik uit voor hun jaarverslag. Ik tekende een filmpje, én een hele website, die het helaas niet haalde: Leidinggeven in Beeld is helaas door Lindsie en mij in het verborgen plekje van onze koffer gezet. Een enthousiast begin in magere tijden, is af als je inmiddels goed draait, en keuzes moet gaan maken. De realiteit!
Het boek dat ik op dit moment voor Centering Healtcare aan het tekenen ben, is een pracht opdracht waar ik de verkregen tekenervaring goed in kan gebruiken. 

"In september werd een van mijn dromen werkelijkheid."


Netwerken is goud

Open Coffees, trainees, (potentiële) opdrachtgevers, social media contacten en alle vrienden en familie die wilden luisteren en meedenken, ben ik heerlijk dankbaar voor hun aandacht. De berg opdrachten van dit jaar heb ik echt ook aan hen te danken. En aan Ruben die alle berichten keurig in social  media zet en de kanalen zelf up-to-date houdt. Heerlijk dat ik deze tak van sport kan uitbesteden. Kansen voor het volgende jaar beginnen al weer in zicht te komen. Plannen maken is zo een wezenlijk iets van ondernemen. 

Een droom werd werkelijkheid.

En in september maakte ik een van mijn dromen tot werkelijkheid. Van mijn bij elkaar getekende geld schafte ik een pracht van een kleine cabrio aan als bedrijfsauto. Nog steeds rijd ik er trots in rond. De bestickering laat nog op zich wachten, maar daar wordt aan gewerkt. Voor 1 januari wil ik dat nog voor elkaar hebben. 

Groeipijn

En tja, ook dat moet ik onder ogen zien: ik ben geneigd te focussen op het genieten, maar natuurlijk is die andere kant er ook. Mijn balans is mijn grootste uitdaging: genoeg tijd voor alles: tekenen, trainen, studeren, thuis er zijn, en zelf ontspannen. Een hele opgave die nu en dan een flinke spagaat oplevert. Maar ook hier telt: al doende leert men. Tegen de tijd dat ik het rustiger aan mag/wil gaan doen, ben ik prof in aandacht plannen :).

Ik word enthousiast van tekenen!

Overbrengen is voelen

Mensen laten ervaren hoe anders informatie binnenkomt als je het tekent, en hoe betrekkelijk eenvoudig de techniek ervoor is. Hen vanuit hun comfortzone in kleine stapjes meenemen in dat proces, is zo een prachtige bezigheid. De energie zoemt door de ruimte, de deelnemers reageren verrast en ik krijg er kilo’s energie van. Hier in mijn riante werkkamer ontving ik mensen voor individuele sessies en in groepen. De Keukentafeltrainingen waren een groot succes. De basistrainingen die daaruit voortkwamen waren kleiner maar niet minder succesvol. Dankzij hun feedback zijn ook deze trainingen gegroeid in kwaliteit. En de vriendinnen uitjes met aangeklede koffie, lunch en borrel na waren een voltreffer. Trainingen op locatie hebben een heel andere dynamiek. De verrassing waar het zal zijn, de ruimte en de sfeer die er hangt, zijn voor mij het spannendste begin. De training die ik tijdens de busrit van Utrecht naar Helmond gaf staat dit jaar met kop bovenaan qua verrassingsgevoel. Voor StudioWhy is niets te gek, en ik geniet mee. Maar ook de lessen aan de vluchtelingen van de ISK (Internationale SchakelKlas) in Wageningen waren een heerlijke ervaring. De lunchtrainingen, waar ikzelf veel zin in had, hebben het niet gehaald. Nog even denken of dat aan mijn marketing of het product zelf lag… 

Teksten vertalen naar tekening.

Ik kijk er voldaan op terug. De kritische noten kraak ik bij een volgende kopje koffie. Kraak je deze noten graag mee, dan ben je uitgenodigd. Of zou je jouw eigen jaarverslag ook graag visueel zien? Ten alle tijden ben ik bereid.

Een pracht jaareinde en een energiek 2018 gewenst!


 

smily Geniet je dag!