• Home
  • Blog
  • Publiek wil jouw kennis compact op 'n bierviltje

Publiek wil jouw kennis compact op 'n bierviltje

blog bierviltjeEen bierviltje - In de kroeg leg je iets uit op een bierviltje. Dan wordt je beter begrepen.

De enthousiaste spreker

Vorige week zat ik bij een presentatie. De spreker was een expert in het goed omgaan met je geld. Het beloofde een informatieve avond te worden. Enthousiast begon hij zijn kennis met ons te delen.

Alleen maar luisteren is moeilijk

Tijdens de verbale uitleg begon het publiek druk te schrijven. Veel mensen doen dat. Het lijkt of je dan 'n beteren focus hebt. En zijn deskundigheid wilden zij mee naar huis nemen. Ik teken in zo’n geval meestal ‘n mindmap. Dat is lekker compact, en direct gestructureerd. De geldmeneer liep druk heen en weer en maakte grote gebaren om zijn verhaal kracht bij te zetten.

Op zoek naar de logica

Evengoed was het lastig hem te volgen. Terwijl zijn enthousiasme en kennis beide onomstotelijk aanwezig waren, kreeg ik lastig greep op de logica van wat hij vertelde. Hij leek door zijn kennis heen te hoppen. Ik keek eens om me heen, was ik de enige?

De flow ging liggen

De man naast mij begon iets minder hard te pennen. De dame voor mij fluisterde met haar buurman en zakte iets onderuit. Ik hoorde stoelen schuiven en het gekuch achter me kan ‘n verkoudheidje geweest zijn. Dan hadden meer mensen daar last van....

Een stille expertise ?

Herken je dat? Je expertise zit je in je bloed, je wordt gevraagd er over te komen vertellen, hebt een gemotiveerd publiek voor je en toch begrijpen ze je verhaal niet. Ze noteren aanvankelijk ijverig wat je zegt, maar begrìjpen ??? Ben jij zo slim, of zijn zij dan....?

Jouw unieke brein

Nee, het is jouw uniek brein. De wirwar aan snelwegen die in je hoofd zit. Allerlei linkjes naar diverse sub-onderwerpen van je expertise liggen stevig verankerd in je brein en zijn de toegangswegen geworden naar je kennis hierover. Soepel glijdt je weten, vanaf allerlei kanten, rond in je brein. Dat is een behaaglijk gevoel. Via welke weg je ook in je expertise gebied bezig bent, je kunt het altijd toelichten en toepassen. Ken je dat comfortabele gevoel? Jouw kennis is het waard gedeeld te worden!

Publiek

De slimheid van je publiek hoeft niet ter discussie te staan. Zij hebben, terwijl jij je kennis vergaarde, ook niet stilgezeten. Zij hebben zich in heel andere materie verdiept of in nevengebieden van jouw expertise. Zij hebben slechts àndere verbindingen aangemaakt. Ieders brein heeft zo een uniek netwerk aan verbindingen aangelegd waar ieder van ons moeiteloos zelf in ‘rondrent’. Nieuwe informatie moet daar zijn eigen plaats gaan vinden.

Gebruikersvriendelijk uiteenzetten

De man van het geld, had een enorme geld-beheer-verkeersader in zijn brein. Zijn uitdaging lag in het op een gebruikersvriendelijke manier uiteenzetten van die kennis. Even van die snelweg af, met een visueel en gestructureerd verhaal zou wonderen gedaan hebben. Letterlijk even LATEN ZIEN hoe de zaken in elkaar zitten, luistert zoveel makkelijker en onthoudt zoveel beter. Het luisterbrein zet zich hierdoor in de coöperatieve stand wat betrokkenheid genereert. De tekeningen zullen in hun geheugen gegrift staan. Dat is namelijk de som van de werking van beeld + betrokkenheid.

Uitgedaagd?

Achteraf heb ik aan de bar, op een bierviltje, mìjn expertise uitgelegd: informatie visueel maken. Zijn positieve kijk en enthousiasme maakte hem nieuwsgierig. En jij? Hoe pak jij het aan als je gevraagd wordt je kennis te delen? Hoe vind jij de weg terug van je expertise-snelwegen naar de lanen en straten waar het verhaal begon? Kun jij de auto uitstappen en lopend de kern van je verhaal vinden èn brengen? Ik luister heel graag naar die manier.
Vertel!

smily Geniet je dag!