Een jaarplan maken. Gedoe of veel werk? Zo niet!

Er tegen aan hikken‘

In december wil ik het afhebben…., nou okee januari dan.’ Al twee maanden speelt het door mijn hoofd. En dan eerst die opdracht nog even, en de administratie, en dat gesprek, en nog een telefoontje.Tja en dan dochters die bij een kopje thee even aandacht nodig hebben. Of de boodschappen. Of de was.
Time management is niet makkelijk. 

Genoeg!

En dan is het genoeg geweest. Geen smoesjes meer. Vanmiddag gaat het gebeuren.
Ik start met het Lean-canvas. Goed gejat is beter dan slecht bedacht. Maar na 2 minuten weet ik al: ik wil iets meer compacter en meer praktisch voor mijn zzp bedrijf.  Ik pak een paar A4 tjes. Maar dat is al gauw te warrig. Wat wil ik nou eigenlijk?  Ik wil

 • zicht op wat ik deed,
 • wat ik wil aanpakken en
 • wanneer ik dat ga doen.

Hee! Schrijf op! 
jaarplan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn flapover.

Mijn flapover is mijn partner in business; ik pak hem als ik overzicht nodig heb. Lekkere grote vellen papier en dikke stiften.
Met die stiften maak ik een vlakverdeling:

 • Een vak voor mijn SWOT om naast elkaar te hebben wat ik goed deed,wat beter kon,wat ik alwéér niet goed deed (valkuil) enwat ik als kansen zie voor 2018.
 • Het volgende vak geeft plaats aan mijn VISIE. Mijn kijk op mijn klanten, wat willen zij. Wat wil ik en wat zou goed zijn voor mijn bedrijf. 
 • Welke punten pak ik daar uit om dit jaar aan te pakken: yepp daar staan mijn 3-STAPPEN. Vorig jaar had ik er 5 maar dat bleek te veel. Dat gaf stress en warrigheid, iets waar ik allebei geen vrienden mee ben. Dus dit jaar: 3.
 • En wanneer pak ik alles aan? In het laatste vak maak ik een 4-deling om het jaar in kwartalen te verdelen. Wat ga ik wanneer doen? Mijn posti-ts knip ik in drieën waardoor ik plakstrookjes heb om in het juiste vak op te plakken. 

Ik heb er lol in! Ik ben met mijn jaarplan bezig en heb er lol in! Wie had dat gedacht.
Mag jij ook aan de slag met deze klus, dan wens ik je met deze compacte versie een snel doelmatig resultaat.

Even achterom kijken: jaarverslag 2017

Voorbereiden

Een kopje koffie, de verwarming aan, mijn bureau opgeruimd en mijn toetsenbord binnen handbereik. Ik ben voorbereid om de terugblik op dit aflopende jaar in letters te vangen. Ik heb ernaar uitgekeken alles helder op papier te tekenen, en ik zie er tegenop het uit te schrijven. Nog liever kijk ik voor uit. Een wijs stemmetje dat naar de voorkant van mijn hoofd sluipt zegt toch dat terugblikken een voorwaarde is om constructief vooruit te kijken. Dus daar gaat ie dan! Onder de tekening, maar dan wel kort en bondig!

Jaarverslag BuroKOM 2017

Tekenen in opdracht

Dit jaar waren de opdrachten zo divers. Mijn ervaring is met sprongen gegroeid. De door de deelnemers van de studiedag van het Facilitair Bedrijf van de Wageningse Universiteit, zelf getekende SWOT’s, werkte ik uit voor hun jaarverslag. Ik tekende een filmpje, én een hele website, die het helaas niet haalde: Leidinggeven in Beeld is helaas door Lindsie en mij in het verborgen plekje van onze koffer gezet. Een enthousiast begin in magere tijden, is af als je inmiddels goed draait, en keuzes moet gaan maken. De realiteit!
Het boek dat ik op dit moment voor Centering Healtcare aan het tekenen ben, is een pracht opdracht waar ik de verkregen tekenervaring goed in kan gebruiken. 

"In september werd een van mijn dromen werkelijkheid."


Netwerken is goud

Open Coffees, trainees, (potentiële) opdrachtgevers, social media contacten en alle vrienden en familie die wilden luisteren en meedenken, ben ik heerlijk dankbaar voor hun aandacht. De berg opdrachten van dit jaar heb ik echt ook aan hen te danken. En aan Ruben die alle berichten keurig in social  media zet en de kanalen zelf up-to-date houdt. Heerlijk dat ik deze tak van sport kan uitbesteden. Kansen voor het volgende jaar beginnen al weer in zicht te komen. Plannen maken is zo een wezenlijk iets van ondernemen. 

Een droom werd werkelijkheid.

En in september maakte ik een van mijn dromen tot werkelijkheid. Van mijn bij elkaar getekende geld schafte ik een pracht van een kleine cabrio aan als bedrijfsauto. Nog steeds rijd ik er trots in rond. De bestickering laat nog op zich wachten, maar daar wordt aan gewerkt. Voor 1 januari wil ik dat nog voor elkaar hebben. 

Groeipijn

En tja, ook dat moet ik onder ogen zien: ik ben geneigd te focussen op het genieten, maar natuurlijk is die andere kant er ook. Mijn balans is mijn grootste uitdaging: genoeg tijd voor alles: tekenen, trainen, studeren, thuis er zijn, en zelf ontspannen. Een hele opgave die nu en dan een flinke spagaat oplevert. Maar ook hier telt: al doende leert men. Tegen de tijd dat ik het rustiger aan mag/wil gaan doen, ben ik prof in aandacht plannen :).

Ik word enthousiast van tekenen!

Overbrengen is voelen

Mensen laten ervaren hoe anders informatie binnenkomt als je het tekent, en hoe betrekkelijk eenvoudig de techniek ervoor is. Hen vanuit hun comfortzone in kleine stapjes meenemen in dat proces, is zo een prachtige bezigheid. De energie zoemt door de ruimte, de deelnemers reageren verrast en ik krijg er kilo’s energie van. Hier in mijn riante werkkamer ontving ik mensen voor individuele sessies en in groepen. De Keukentafeltrainingen waren een groot succes. De basistrainingen die daaruit voortkwamen waren kleiner maar niet minder succesvol. Dankzij hun feedback zijn ook deze trainingen gegroeid in kwaliteit. En de vriendinnen uitjes met aangeklede koffie, lunch en borrel na waren een voltreffer. Trainingen op locatie hebben een heel andere dynamiek. De verrassing waar het zal zijn, de ruimte en de sfeer die er hangt, zijn voor mij het spannendste begin. De training die ik tijdens de busrit van Utrecht naar Helmond gaf staat dit jaar met kop bovenaan qua verrassingsgevoel. Voor StudioWhy is niets te gek, en ik geniet mee. Maar ook de lessen aan de vluchtelingen van de ISK (Internationale SchakelKlas) in Wageningen waren een heerlijke ervaring. De lunchtrainingen, waar ikzelf veel zin in had, hebben het niet gehaald. Nog even denken of dat aan mijn marketing of het product zelf lag… 

Teksten vertalen naar tekening.

Ik kijk er voldaan op terug. De kritische noten kraak ik bij een volgende kopje koffie. Kraak je deze noten graag mee, dan ben je uitgenodigd. Of zou je jouw eigen jaarverslag ook graag visueel zien? Ten alle tijden ben ik bereid.

Een pracht jaareinde en een energiek 2018 gewenst!


 

Navigatie zonder beeld?

 

workshop met vraag"Voor mij werkt dat zo niet."

Met volle energie en enthousiasme begin ik mijn workshop Informatie-tekenen met een kleine uitleg over het waarom en hoe van de kracht van beeld.“Voor mij werkt dat zo niet! Ik heb liever tekst om mijzelf te informeren”, komt er uit de groep. De desbetreffende vrouw kijkt me enigszins uitdagend aan. “Dat kan”, zeg ik. Deze weerstand ken ik: ‘Al dat ge-teken tegenwoordig! Geef mij maar een veilig geschreven rapport.’ 

 

We draaien het om !

Toch gebruikt ook deze dame dagelijks beeld om zich te laten informeren. Dit is echter zo vanzelfsprekend dat het niet meer opvalt. Laten we het omdraaien: stel dat we alle informatie om ons heen tot ons zouden nemen met alleen maar tekst. 

TEKST ETALAGESEen paar voorbeelden:

 • Etalages met teksten op A4 en groter.
 • Bij de makelaar slechts beschrijvingen van huizen, zonder foto.
 • Langs de weg verkeersborden in dezelfde vorm met slechts woorden om de verboden en geboden aan te geven.
 • In de stations de NS picto’s vervangen door woorden en zinnen, in meer talen.
 • Atlassen vol beschrijvingen zonder platen.
 • Je navigatie in de auto met slechts gesproken en geschreven tekst. 

Dat is toch op zijn minst lastig. En waarom?  

 • Al lezend voor de etalage stel je je voor hoe die broek er uit zal zien. De tekst wordt in je hoofd vertaald naar een beeld. Pas dan kun je bedenken: Is dat de broek die ik wil?  
 • De beschrijving van het huis van je dromen geeft een heel ander beeld in je hoofd dan de werkelijkheid is. Alleen tekst geeft omslachtig en onvolledig weer hoe iets er uit ziet. In je hoofd vormt zich daarom een ander beeld dan de werkelijkheid. 
 • Niet het ronde verbods- en driehoekige gebodsbord geeft je door herkenning vlot en efficiënt informatie, maar steeds opnieuw moet je lezen wat er wel en niet mag en verwacht wordt. Vermoeiender en het ontneemt je een stuk focus op het overige verkeer. En dan heb ik het nog niet over je navigatie in tekst ….
 • Welk beeld van de wereldkaart zouden we hebben als we de afbeelding nog niet eerder gezien zouden hebben?

Beeld is zo een essentieel onderdeel van ons leven dat we ons niet realiseren hoeveel we het gebruiken. 

Waarom die weerstand?

Toch zegt de dame uit de eerste alinea met volle overtuiging dat beeld niets voor haar is. Waarom zegt ze dat dan? Uit de diverse onderzoeken blijkt dat onze hersenen protesteren tegen veranderingen. ‘Zo doen wij dat nooit!’ en ‘waarom moet dat nou weer anders?’ getuigen daar van. Ontkennen van de zin van een verandering, is niet veel anders. Als mensen houden we het graag bij het oude. Dat geldt niet voor alles, maar wel voor iedereen. De een wil erg graag af en toe een andere jurk, de ander draagt zijn broeken het liefst tot de draden letterlijk op zijn. De een wil graag blijven wonen waar hij opgroeide, de ander wil na 5 jaar wel weer eens een andere omgeving. En de een houdt van kijken naar innovatie mogelijkheden en de ander doet het liefst 40 jaar dezelfde taken in dezelfde ruimte. 

Gezocht en gevonden

In mijn schoolperiode had ik het lastig met tekstuele informatie. Mijn creatieve brein heeft gezocht en vond uiteindelijk dat als ik het naar beeld omzette ik het wel makkelijk kon onthouden. Ik tekende mijn samenvattingen in kleuren, schema’s en plaatjes. De kleuren gaf ik een functie. Toen ik mindmaps leerde maken gaf ik een zucht van verlichting. Toen wilde ik weten: hoe werkt het brein? Waarom kan ik nu ineens makkelijk leren? 
tijdlijnBoeken, cursussen en internet hebben mij hierover veel geleerd. Jaren verder ervaar ik niet meer alleen, maar weet ik ook dat beeld essentieel is bij het verwerken van informatie. En niet alleen bij mij. Wij als mens, bestaan inmiddels zo ongeveer 200.000 jaar, en pas 5000 jaar geleden zijn we zoetjes aan begonnen ons te laten informeren via tekst. Daarvoor was die geschreven tekst er namelijk niet en hadden we dus de verhalen, de beelden in ons hoofd en die op papier, hout of steen.  Minstens 195.000 jaar deden we dat op die manier. Dat veeg je in 5000 jaar niet zomaar aan de kant. Onze hoofden werken nog steeds graag met beeld. En weet je, sinds 5000 jaar heb je mensen met de voorkeur voor het onthouden van het plaatje van het woord, én mensen met voorkeur voor het onthouden van het plaatje van het beeld.  

onderbrekenTwee soorten plaatjes

Het plaatje van het woord bestaat slechts uit letters. Het plaatje van het beeld is vollediger: het bevat kleur, vorm en emotie. Dit laatste door de snelle associatie mogelijkheden die kleur en vorm in ons hoofd hebben. Mensen die zaken op deze manier onthouden hebben dus de pré van veel associaties, mogelijkheden en opties te zien. Daarbij komt dat als zij deze opties en mogelijkheden in beeld communiceren met anderen, die anderen datzelfde beeld meenemen. DAt communiceert heerlijk vlot. 

 

 

SAMENWERKENIeder je eigen beeld.

Als je als team al vergaderingen lang bezig bent over bijvoorbeeld de nieuwe manier van samenwerken, kan het zijn dat discussies steeds weer verzanden in detail-discussies. Als het begrip samenwerking verbeeld zou worden, is het heel goed mogelijk dat de visie op samenwerking er bij de diverse collega’s er heel anders uit blijkt te zien. Ieder had zijn eigen beeld en ging ervan uit dat het woord voor iedereen ook hetzelfde beeld zou hebben. Soms ben je je daar niet eens bewust van, tot het vorm krijgt en het niet klopt met hoe jij er over denkt. Wanneer je een bespreking inplant om dit beeld gezamelijk vorm te geven kom je tot de kern en begrijp je elkaar weer. Hierdoor krijg je het gevoel van saamhorigheid terug: ‘bij ons werken we op deze manier samen’.  Dán pas kunnen er echt stappen gezet worden die, door de positieve ervaring, steeds in beeld worden weergegeven. Bijtijds ziet iedereen zo wat er bedoelt wordt, waar de visie of stap aangescherpt dient te worden en hoe zaken zich tot elkaar verhouden.  

Een top-combinatie

Om nog even bij de uitdagende dame terug te komen. Ik kan haar volmondig enigszins tegemoet komen: De combinatie van beeld en tekst is het meest krachtig van allemaal. Als in deze combinatie de essentie weergegeven wordt werkt dit namelijk tweeledig. Een minimale tekst, om verwarring te voorkomen en helderheid te optimaliseren. Een sprekend beeld, dat in ons geheugen blijft plakken en, mits samen opgesteld, veel verbindende details bevat.  
Tekenen als krachtige, verbindende en informatieve vaardigheid. Dat is geen kunst, dat is nog steeds informatie. Niet om het mooie, maar om het informatieve. Een vaardigheid die heel goed aan te leren is. Met name voor hen die op school niet konden tekenen!
de kracht van beeld wit

Ben je nieuwsgierig? Klik hier.

 

 

Tekenen? NEE !

Tekenen en sorry zeggen

blog bierviltje2“Wacht, ik zal het even uitleggen...” en je pakt een pen en een papiertje. “Ja sorry, let niet op mijn tekenkunsten, maar het zit zo....”
En als je dan al tekenend uitlegt, ben je beiden gefocust op het papiertje en valt de rest even weg. De kwaliteit van de tekening is volledig ondergeschikt aan de uitleg die het ondersteunt.

Frustratie

frustratieDe hele basisschoolperiode tekende je. En bij velen tot grote frustratie: de beelden in je hoofd kwamen, verre van identiek, op papier. Om dat onmachtige gevoel nog even aan te dikken kreeg je er ook nog een cijfer voor, wat meestal niet bijdroeg tot een upgrade van je zelfvertrouwen. (Wat hebben leerkrachten toch veel invloed op onze ontwikkeling). Het vervolg was dat je de tekenles ging geinen, het tekenen verguisde en jezelf bezwoer dat tekenen niets voor jou was.

En die frustratie zit diep.

Als je ziet hoeveel volwassenen deze route hebben gelopen is het niet raar dat ik als ik over tekenen begin, naast gelukkig ook enthousiaste mensen, reacties krijg als:

 • “Tekenen is niets voor mij.”
 • “Ik weet niet of dit in onze bedrijfscultuur gewaardeerd wordt.”
 • Minachtende blikken en het negeren van de mogelijkheid van informatie tekenen.

Het niet meer willen tekenen zit diep, omdat de frustratie groot is.

Omschrijven kost 1000 woorden

Als gevolg daarvan zijn we, om toch de beelden in onze hoofden te delen, deze beelden gaan beschrijven. Om de nuances te pakken die we voelen, omschrijven we uitgebreid. Wat lappen tekst tot gevolg heeft. En in deze mega-informatie-tijd zijn dat veel en lange papers. Om die wat te verluchtigen plakken we er foto’s en diagrammen bij, want we weten: de informatie aangevuld met passende plaatjes leest een stuk lekkerder. Dat is algemeen bekend.

Overleggen of overleggen?

overleggenMaar woorden kunnen gevaarlijk zijn. Zonder dat we erg in hebben.
Toen ik laatst bij een bespreking het woord overleg tekende kwam de opmerking: “waar is de leider?”
“Hoe wil je dat ik die vorm geef?” vroeg ik.
Daarna ontstond er een hele discussie: ...de leider met een stropdas... de leider groter... waarom?... waarom een man?... allemaal gelijkwaardig...toch belangrijk voor het onderscheid...iemand moet de beslissingen nemen...ik beslis ook graag mee...
Zo'n simpel voorbeeld van mensen die al jaren overleggen, met ieder onbewust een eigen beeld hiervan in het hoofd. Hun houding in dat overleg wordt bepaald door dat beeld. Nooit is er gesproken over: hoe zien wij overleggen? De kleine tekening bracht dat aan het licht. De discussie bracht helderheid, en de tekening is uiteindelijk naar ieders tevredenheid aangepast. 

Tekenen?  JA

visueel presenteren 2Beeld brengt op deze manier helderheid, verbondenheid en krijgt vlotter de neuzen dezelfde kant op. Een teambespreking, een uitleg, een planning geeft zo uiteindelijk minder warrigheid en oponthoud.
De tekeningen die hiervoor nodig zijn kun je allemaal maken met het tekenalfabet. Met de vormen en lijnen van dit alfabet kun je alles tekenen om helderheid te bieden. Dat zijn niet de ingewikkelde beelden in je hoofd die je niet op papier krijgt, maar juist de ver- ver- vereenvoudigde versies daarvan. Móói tekenen is hier van geen enkel belang. Sterker nog: het werkt beter voor het brein als hij de vertaalslag naar zijn eigen plaatje in het hoofd moet maken. Het plat slaan van de beelden zoals we dat noemen, dát kan iedereen leren. Bij elkaar afkijken en clichés gebruiken zijn de grootste succesfactoren hierbij.

En jij? 

de drempel nemenDurf jij het aan? Teken jij al af en toe wat informatie? In welke situaties? En wat krijg je voor reacties? Ik ben er benieuwd naar.
En wil je met dat alfabet aan de slag? Kijk dan even verder, daar zie je dat in mei en juni een Basistraining start. Na afloop ben jij in staat je uitleg helder visueel uit te leggen.


 

Van verveling naar enthousiast leren

tekst uitlegDank je wel

Als kind en als volwassenen heb ik jaren in de schoolbanken gezeten. Er waren docenten die er voor zorgden dat de ochtend omvloog. Er waren er die de avonden rekten als verse kauwgom. Stijf gezeten en murf geluisterd ging ik terug naar huis. In m’n huiswerk vond ik zaken die over m’n hoofd heen verteld waren. Dank je wel docenten van toen, jullie zijn m’n inspiratie voor gisteren en vandaag!  

Gisteren

Jaren terug stond ik tientallen jaren voor de klas. Wat hield ik van dat vak. Als ik nieuws ging brengen dacht ik uit in welke stappen de stof te verdelen en zo behapbaar te maken. Waar gingen we luisteren, waar gingen we doen? Die afwisseling was voor mij cruciaal. Niet alleen omdat de focus na verloop van tijd verslapte maar ook omdat werken met je handen je hoofd weer op orde brengt. Luisteren, plezier hebben en doen: de magie van leren.

informatif tekenenVandaag

Mijn missie is, na dank aan de docenten van toen, het creëren van een heldere communicatie, heldere overdracht. Mijn kracht is visueel werken in combinatie met mijn enthousiasme. Want wat is het heerlijk om iedere keer weer te merken dat 15 minuutjes uitleg genoeg is om een heel dagdeel intensief bezig te zijn. Serieus, én met plezier. Zelf, én samen. Via voorbeelden naar eigen vondsten. Dus van voorzichtig naar trots en enthousiast. Een dagdeel vol opbouw en doelgericht leren, zittend, lopend, staand. Delen en geven van resultaten en tips.

de drempel nemenGenieten

Het is eenvoudig: Met kleine stappen kun je álles leren. Even luisteren, plezier hebben in de eerste stappen en dan zelf aan de slag. Informatie tekenen kan écht íedereen. De drempel die je voelt is minder hoog dan je denkt. Hieronder staan wat punten die je helpen mij hierin te geloven. :)

Wist je dat

 • · De basis van informatie tekenen ligt in een tekenalfabet?
 • · Dat je met de vormen en lijnen van dat alfabet álles kunt tekenen om informatie visueel over te dragen?
 • · Dat níet kunnen tekenen een voordeel is?
 • · En dat níet móói tekenen juist beter werkt voor het brein van je luisteraar?
 • · Dat afkijken de bedoeling is, en
 • · Dat je na een paar uur de smaak al helemaal te pakken hebt?

visueel uitleggenVoor jou en iedereen

Het is zo mooi om je verhaal met tekeningen te ondersteunen: De essentie in tekening, je verhaal er omheen. Ons brein onthoudt de verhalen zo veel makkelijker. Dat is een dank aan ons associatieve denken in combinatie met de kracht van beeld. En dan met name ter plekke getekend beeld. De focus die dát geeft is net zo vanzelfsprekend als verrassend.

Hoe maak jij je informate-overdracht boeiend? Ben je nieuwsgierig geworden naar het informatie tekenen? Kijk dan even op m’n trainingsaanbod. Je kunt al beginnen voor €45,-. Maak het tekenen tot je tweede moedertaal. Op het viltje in de kroeg, én in het groot voor je groep.

 

 

 

 

 

 • 1
 • 2

© 2018 BuroKOM -  inloggen - Webdesign Buro Blûn

Volg ons op:

smily Geniet je dag!